2014. június 24., kedd

Könyvajánló - Veronica Roth - A beavatott

Már régóta elszerettem volna olvasni Veronica Rott könyvét, pontosabban az után, miután megnéztem belőle a filmet. Valóban jobban szeretem, ha előtte a könyvet olvasom el, s utána nézem meg a filmet, de ez esetben ez nem volt annyira nagy baj. A film elsőre nagyon nem tetszett, vontatott volt, ezért is hagytam a felénél abba, s folytattam másnap. Mégis úgy döntöttem, hogy elolvasom, egyrészt mert sokan mondták, hogy olyan, mint az éhezők viadala (ami a könyv elolvasása után számomra teljesen nem igaz), másrészt meg barátnőm is olvasta, neki nagyon tetszett, szóval én is úgy döntöttem neki kezdek.

Tartalom: ,,Beatrice Prior a távoli jövő Chichagójában él: az itten társadalom öt csoportra tagolódik, melynek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a
Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek, el kell dönteniük melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e - vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, ami mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is."

Mivel már láttam a filmet, nem nagy durranásra számítottam. Az eleje úgy ahogy jó volt, megtetszett az író fogalmazása és nem volt olyan eseménydús. De miután lezajlott az a bizonyos esemény, ahol Tris, azaz Beatrice eldönti, hogy melyik csoportot választja, kezdett elragadni a történet. Tetszettek az író ötletei, az, hogy miket kell teljesíteni a beavatáson, ahhoz, hogy tényleg a csoportba kerüljön. Igen, direkt nem mondom el, hogy melyiket választotta, hátha ez felcsigázza az érdeklődéseteket, valamint nem akarom lelőni a poént. Bár eléggé kiszámítható, hogy melyiket fogja választani. :)
Ezek után, jön Négyes, a fiú, inkább férfi, aki a 'vezetőjük' lesz Triséknek. Természetesen a szerelem sem maradhatott ki a könyvből. Tris sok új barátokat, és ellenségeket is szerez, történik vele jó, s rossz egyaránt, sok-sok bonyodalommal kell megküzdeni ahhoz, hogy végre boldog legyen. 
Miután rekord idő alatt elolvastam, azt vettem észre, hogy szomorú vagyok, mert nincs tovább. Tudtam ugyan, hogy második és harmadik kötet, de mivel nem voltak kéznél, nem tudtam olvasni. 
Úgy gondolom, hogy a főbb szereplőket kiemelném, és mondanék róluk pár szót. :)

SZEREPLŐK:

Beatrice Prior: Látszólag csendes, nyugodt lánynak tűnik, de mivel az író E/1-ben írja a történetet, mi olvashatjuk Tris gondolatmeneteit, ami egyáltalán nem ezt tükrözi. Mint a tartalom is írja, Tris nem tudja eldönteni, hogy a családjával legyen, vagy gondoljon egy kicsit magára is. A könyv végére kiderül, hogy igazi Bátor, s én nagyon megszerettem a karakterét.

Négyes: Kemény, magabiztos fickónak mutatkozik, holott ez egyáltalán nem igaz. Belül egy csendes, félős srác, amiért az apja a hibás. Néha nem tudtam eldönteni, hogy mit miért csinál, de a végére úgyis kiderül. Nagyon egyedi személyiségnek mutatkozott meg, amit én nagyon imádok.

Christina: Kedves, erős lány, aki mindig segít Trisnek. Néha neki is meginog a bátorsága, de ezt próbálja takarni. Életrevaló egyéniség, nekem ő a kedvenc szereplőm.

Will: Vicces egyéniség, s bár Tris az elején nincs vele nagyon jóba, a könyv vége felé viszont egyre több időt töltenek együtt.

Eric: Az első pillanatól kezdve negatív szereplőnek gondolom. Erre rátesz egy lapáttal a kinézete, ami az a tipikus rosszfiús. Azt hiszem őt nem kedvelem a legjobban.

Peter: Rossz, öntelt, bugyuta fickó, aki azt hiszi övé a világ. Úgy jár-kel, mintha ő bármit megtehetne holott ez egyáltalán nem igaz. Nem a kedvencem, de ez a második könyv közepénél egy kicsit meginog. 

Azt hiszem ők voltak a főbb szereplők.
Összességében nagyon ajánlom a könyvet, nekem igazán megérte, s aki szereti a kalandot, s a románcot, az azonnal olvassa el. :)



2014. június 21., szombat

Közlemény

Sziasztok!
Csak annyt szeretnék kérni tőletek, hogy légyszíves mostantól a másik e-mail címemre NE küldjetek rendeléseket, mert van egy másik design blog, ahol társszerkesztő vagyok, és nem tudom megkülönböztetni, hogy melyik blogra rakjam ki a rendelést. :)
Köszönön a megértést.:)
Továbbá azt szeretném még mondani, hogy hiába van nyár, nekem egy cseppnyi időm sincsen, mert taborokba megyek, nyaralni is megyek, szóval a szerkesztésre nem nagyon maradt időm, ezt a bejegyzést is villámgyorsan írom meg telefonról, szóval lehet, hogy lesznek elírások, amik miatt elnézést kérek!
Ebből adódóan sajnos megint meg kel hoznom azt a döntést, hogy egy kis szünetet kérek.
Tehát mostantól meghatározatlan ideig:
SZÜNETELEK!
Aki ezentúl tőlem rendel, annak a levelét automatikusan törölni fogom. Szóval nem fogadok el reklamációt. Meg természetesen akkor is törölni fogom a levelet, hogy ha a küldő arra nem képes, hogy köszönjön. Legalább az alap illem szabályokat tartsuk be kérem!
Köszönöm és sajnálom!
XxLexii

2014. június 17., kedd

Cikk - Sablonos blogok

Halihóóóóó!
Mivel még ilyet nem raktam közzé, úgy gondoltam megírom életem első cikkét, méghozzá a sablonos blogokról. Remélem nem okozok csalódást. :)
xx


SABLONOS BLOGOK

A mai bloggerek, de legfőképpen a kezdő blogggerek, szokták ezt a hibát elkövetni. Ennek alapjába véve az a legnagyobb hátulütője, hogy egy idő után sok olvasó el megy a kedve a blogok olvasástól. Manapság minden második blog egy, és ugyanaz, vagy legalábbis a történetük. Legelterjedtebb a One Direction fanfiction-féle, de természetesen ezeknek is vannak több fajtái. Ha nem bánjátok felsorolok közülük négy példát:

  • Elsőként említeném azt a történet 'sablont', melyben a főszereplő lány, aki nem mellesleg 'apuci pici lánya', születésnapjára - ami természetesen már a prológusban bekövetkezik - kap két, vagy esetleg több jegyet egy One Direction koncertre, amire legesleges legjobb barátnőjével - aki szintén egy pláza cica (elnézést a szóért) - megy el. A csupa nagybetűvel említett NAGY NAP előtt kihagyhatatlan egy óriási vásárlás, amelynél az említett két alany elkölti Afrika élelmének az árát. Na de miután megvan a húsz darab cipő, ruha, nyaklánc...stb, elkezdenek készülődni 8 órával a koncert előtt. Nem azért mondom, de én bárhová megyek, mindig elkezdek készülődni minimum másfél órával az indulás előtt, de még így is van, hogy ott ülök a kanapén, nézek ki a fejemből, mert túl hamar elkészültem. Nem tudom elképzelni, hogy több órával előtte el kell kezdeni öltözni, készülődni. Végül nagy nehezen elindulnak a várva várt koncertre, ahol egy cseppet sem furcsa módon találkozik az öt bandataggal. Itt is sok fajta mód van arra, hogy hogyan, a leghihetetlenebb, az, mikor az egyik bandatag (akivel pár fejezettel később össze is jön) kiszúrja a koncert közepén a főszereplőt, hogy 'ő élete szerelme'. Ez azért is furcsa, mert a fiúk miközben énekelnek, semmit, de tényleg semmit nem látnak a közönségből, mert belevilágít a szemükbe a reflektorfény. Tényleg higgyétek el ezt nekem, mert tudom, tapasztaltam már. :D Ezen kívül olyannal is többször találkoztam már, hogy a lánynak VIP jegye van, hátra mehet a fiúkhoz, beengedik a koncert után hozzájuk, és ott összejön valamelyik bandataggal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak...
  • A másik sablonosnak számító történetben, a főszereplő valamelyik tagnak a húga, unokahúga, rokona. Mivel híres ember a rokona, mindenki csak azért akar a barátnője lenni, hogy kihasználja a lehetőséget, így egyetlenegy barátja sincsen. Emiatt a bánata miatt, odaköltözik az 1D-hez, ahol nem várt módon összejön az egyik bandataggal, mire a rokona bedühödik, összevesznek, még esetleg verekedés is kisülhet belőle. A végén úgyis szent a béke, és ők is boldogan élnek, míg meg nem hallnak. 
  • A harmadik sablonos történetben, a lány valamilyen módon (baleset, halálos betegség...stb.) elveszti mindkét szülőjét, és az utcára kerül. Miközben agyon sajnálja magát, lopni is kényszerül, majd még esetleg - csak, hogy izgalmasabb legyen a történet - megtámadja, egy lányra éhes 40-es évekbeli fazon. De, miután a lányból már minden remény elszállt, jön a hős megmentő - aki szinte lehetetlen módon az egyik 1D tag - és hazaviszi magához. A lány egy ideig tiltakozik az ellen, hogy ott maradjon, de mivel már akkor érez valamit az ő 'superman-je' iránt, természetesen beleegyezik. Megismerkedik a csapat többi tagjával, barátok lesznek. Ezek után a két alany összejön, és szintén ők is boldogan élnek, míg meg nem hallnak. 
  • Utolsóként azt választottam, ami igazából nem is olyan elterjedt, de mégis többször találkozok vele. Itt a lány rákos, azaz halálos beteg. Akkor még nem is lenne rossz, ha nem mindig ugyanazt a betegséget találná ki az a blogger/bloggerina, aki egy ilyen történetbe kezd bele. Sajnos manapság sok ezer betegség létezik, de különös módon mindig a ráknál kötnek ki. Mint mondtam a lány súlyos beteg, már a családja is képzeletben eltemette. A lány majd meg hal szomorúságában, mikor új szobatársa lesz. Egy rejtélyes, különös fiú. Pár napig együtt lesznek, megismerik egymást. A lány szerelmes lesz a fiú, és ez kölcsönös, szóval összejönnek. A fiú siratja a lányt, de még nem halt meg. És ekkor a nagy bánat közepette  jön egy orvos, aki kifejlesztett egy új eljárást, ami meggyógyítja a rákos betegeket. A végén a lány emiatt meggyógyul, és boldogan élnek míg meg nem hallnak. 

Elmondom nektek, hogy attól, hogy ezek ennyire elterjedtek, attól még meg lehet ezt szépen is írni. (lásd: Last Moments) Ugyanis ezekkel a blogokkal nem csak maga a történet a rossz, hanem az írásmód, a fogalmazás, a helyesírás, a kinézet (ez számomra nagyon fontos, mert ha például egy blognak nincs fejléce, vagy jó kinézete nem is kezdek neki olvasni. De így vagyok a könyvekkel is.), és az is idegesítő, hogy a bloggerer/bloggerinák telenyomják ilyen képekkel, olyan képekkel, amiből kiderül, hogy hol vannak, milyen ruhát viselnek. Könyörgöm arra nem veszik a fáradságot, hogy szépen egy leíró részben leírják, hogy miben van? 
A fogalmazás néha itt elképesztően pocsék. Tele van egyszavas mondatokkal, párbeszédekkel. Nincs benne leíró rész, nem fejtik ki a szereplők érzelmeit...stb. Már ne is beszéljünk a helyesírásról. Néha már azt kérdezem, magamba, hogy Ők nem járnak iskolába? Alapvető szavakat írnak le rosszul. Mert még ha csak egyszer-kétszer fordul elő, akkor azt mondom elírás, de mikor sorozatban látom a rosszabbnál rosszabbul leírt szavakat, kifejezéseket, akkor már a fejemet fogom. 


De, mint írtam ezeket is meglehet szépen írni, igen, rendkívül nehéz, de nem lehetetlen! Csak azt tudom, mondani, illetve, írni, hogy törekedjetek az egyediségre, és akkor nem lesz semmi probléma! :)



2014. június 9., hétfő

Kritika #52 - Not so much a Fairy Tale

http://notsomuchafairytale.blogspot.hu/

Kinézet: A fejléccel kétes érzéseim vannak. Sajnálom, de szerintem ezen a fejlécen csak a felirat a jó. Az alapon szinte semmi sincs, és a szereplők nincsenek olyan szépen kivágva, mert a lény feje konkrétan le van vágva, ahogyan a fiúé is.
A háttér és a sablon jó, de a háttérnél állítsd be, hogy ne gördüljön az oldallal. A modulsávban tetszik a menükód, én mondjuk az információk modult szövegdobozba raktam volna, hogy jobban feldobjam, de ez részletkérdés. A chat jó, de első ránézésre kicsit furcsa. A szín illene a bloghoz, de nekem túl sok. De ez lehet, hogy csak az én hülyeségem. :D A bejegyzések címének a betűtípusát szerintem állítsd át, mert az ó; ö; ő; ú; ü; ű betűket más típussal írja.
A szereplők képei nekem nem tetszenek, véleményem szerint felesleges az a fehér keret, mert nagyon elcsúfítja. Ráadásul a Nina képe eléggé össze van lapítva. Valamelyik képnél le van vágva ezzel a 'kerettel' az illető feje, szóval szerintem rendelj valakitől rendezett képeket! :)

10/7

Történet: Először is megszeretném jegyezni, hogy a szöveg nem sorkizárt. Ezt feltétlenül állítsd át. Láttál már olyan könyvet, aminek a szövege nincs sorkizártra állítva? Hát én sem. :) A bejegyzések betűtípusát szintén állítsd át, mert ugyancsak nem azzal a típussal ír némely betűt.
A történet tetszik, még ilyennel nem találkoztam. Az írásmódod - mivel még csak az első részt olvastam - nem a legjobb, de azt vettem észre, hogy a mostani részeknél már sokkal jobban teljesítesz. Ez jó jel, fejlődsz! :) Helyesírási hibákkal nem nagyon találkoztam.
Igazából nem sok mindent tudok mondani, csak azt, hogy így tovább! :)

10/9

Össz.: 20/16






2014. június 3., kedd

Design átalakítás

Bú!
Elkészültem egy design átalakítással, aminek a könyvborítóját már láttátok, mert az előző bejegyzések egyikében mutattam meg. 
Remélem tetszik a rendelőnek! :)
xx


Átalakítás




Fejléc


Könyvborító

Ezt már láthattátok. :)





2014. június 2., hétfő

Kritika #51 - Howling Change

http://howlingchange.blogspot.hu/

Kinézet: A fejléced egész jó, szépen össze van szerkesztve, nekem csak a felirattal van bajom. Túl egyszerű, és nagy. Az utóbbival még nincs is baj, de szerintem választhattál volna valami 'izgalmasabb'-at. De amúgy szép munka. :)
A háttér nekem nem tetszik, de ízlések és pofonok. Az viszont jó, hogy nem gördül az oldallal. A modulsávodban minden megvan, ami szükséges, de én feldobtam volna őket egy pár HTML kóddal. Örülök, hogy a szöveged sorkizártra van állítva.

10/8

Történet: Én már régebben írtam Neked kritikát, de akkor még csak három vagy négy fejezet volt fent azt hiszem. A történet nagyon tetszik, attól függetlenül, hogy én nem nagyon szeretem ezeket a figurákat, vagy hogy is mondjam. Annyit szeretnék mondani, hogy a helyesírási hibákra figyelj. :) De attól függetlenül ötletes a sztori, szóval csak így tovább! :)

10/9

Össz.: 20/17



2014. június 1., vasárnap

Kritika #50 True love doesn't know obstacle

http://truelovewithjane.blogspot.hu/

Kinézet: A fejlécről nem mondok szerintem semmit, ugyanis én készítettem. :D
A design nagyon szép, tetszenek a HTML kódok, Debi D. szép munkát végzett. :) Egyedül a chattel van bajom, mert szerintem túl világos az egész bloghoz. A kiemelt hirdetéseknek a címük szerintem egy kicsit nagy, de ez már részletkérdés.

10/9 - Ez csak a designre, félreértés ne essék! A fejlécet nem pontozom!

Történet: A fogalmazásod nagyon tetszik, teljesen egyedi, ahogyan a történeted is. Ilyennel még nem találkoztam, jónak ígérkezik. Nem véletlenül van ennyi olvasód! Nem tudok többet mondani, csak azt, hogy így tovább! :)

10/9

Össz.: 20/18

UI: Sajnálom, hogy ilyen rövid lett.


Kritika #49 - Halálos csók

http://halaloscsok.blogspot.hu/

Kinézet: A fejléced szép, engem csak az zavar, hogy Danielnek a fél feje le van vágva mind a képen, mind a giffen. A feliratnál más betűtípust választottam volna, de tudom, hogy nem te csináltad, szóval inkább hagyjuk! :) A design ellenben nagyon gyönyörű! Szépen alkalmaztad a HTML kódokat, jól mutatnak! A sablon jó, a háttér is, bár valami mintásat is berakhattál volna, de ez is tökéletes.  A chatnél szerintem állítsd át a kéket fehérrel, esetleg feketére, attól függ melyik mutat jobban! A szöveget állítsd sorkizártra, mert úgy jobban mutat! A szereplőkről a képek jók lennének, de néha az egyik kép túl keskeny, vagy túl széles. Ha te csináltad akkor ezt valahogyan küszöböld ki, ha viszont rendelted, akkor rendelj szerintem valaki mástól, mert ez így nem szép. Már csak annyit, hogy a linkeknek adj valami árnyákot, mert ha rámegyek akkor eltűnik. :)

10/8

Történet: Eszméletlenül tetszik! Nagyon-nagyon jó a történet, és ugyan még nem sok minden derült ki, felkeltette az érdeklődésemet. Szépen fogalmazol, mindent részletesen leírsz. Imádom a Harry Pottert, a kedvenc könyvem, szóval most nagyon boldog vagyok, hogy kértél egy kritikát, mert így rátaláltam a kis történetedre! Fel is iratkoztam, szóval nagyon várom a következő részt! :)
További jó blogolást! :)

10/10

Össz.: 20/18

Kritika #48 + könyvborító

Drágák!
Meghoztam egy kritikát, és ezen kívül elkészültem egy könyvborítóval is! Sajnálom, hogy ilyen ritkán vagyok, és tudom, hogy mindig ezzel jövök, és, hogy untok már, de még mindig csak a sulira tudom fogni. :/ De már csak két hét van, kitartás skacok! :) A következő héten egyáltalán nem lesz időm, mert jön a cserediák német országból, lesz egy főpróbám, plusz két fellépésem is, szóval totál káosz...:) Az osztálykirándulást már szerencsésen túléltem, aminek nagyon örülök, mert egyáltalán nem volt kedvem menni, na de mindegy is. :D

A könyvborító nem lett a legjobb, ugyanis a lányról nem nagyon találtam előnyös képet, mert nem színész, vagy modell, én inkább ilyen "net celeb"-nek mondanám, és csak olyan kép volt róla, amin félig nincs feje, vagy magát fotózza a tükörben, szóval örülök, hogy ezt megtaláltam! :D 
Ezért kérlek meg titeket arra, hogy olyan főszereplőt válasszatok, amikről a neten százával vannak a - normális - képek. 


A blog még nincs kész.


Ne felejtsétek, ezek csak vélemények, mindenki azt kezd/csinál a blogjával, amit csak szeretne!

http://whoshouldloveichoose.blogspot.hu/

Kinézet: A fejléced egyáltalán nem szép. Tudom, hogy nem te csináltad, de azért leírom róla a véleményemet. Az alapon egy-két kép van, egy városról. A lány nagyon homályos, ráadásul én nem ezt a képet választottam volna, sem a lányról, sem Olivérről. A háttér borzalmas, mozaikos. A sablonnál én azt a fajtát választottam volna, amelyiknek a fejlés részénél keskenyebb a széle. (Ezt most nagyon értelmesen elmagyaráztam. :D) Az oldalmodulsávban semmi érdekes nincs, túl egyszerű, én feldobnám egy pát HTML kóddal. A smyleikat hanyagold a modulcímeknél, nem illik oda. A chatnek borzalmas színe, nem értem, hogy aki csinálta miért nem állította át, hiszen gondolom jártas a design átalakításban, és nem egy kezdő. Na mindegy. Láttam, hogy egy oldalad sincsen, ami szerintem nem épp előnyös, de te tudod. A szereplőknek én mondjuk új oldalt csináltam volna. Mondjuk azt sem értem, hogy a lányról, Olivérről és Szikiről raksz ki képet, utána a többi két BTW-es srácot együtt mutatod be a többivel. Hol itt a logika? Szerintem értelmesebb lett volna, ha már akkor mind a négy fiúról külön raksz ki képet vagy akkor csak a lányról, és a BTW-ről egy képet raksz ki. Remélem érthetően magyaráztam. :D Még annyit szeretnék mondani, hogy a szöveget állítsd sorkizártra! 

10/4- Nekem nem tetszik sem a fejléc, sem a design. Szerintem érdemesebb lenni valakitől (egy olyan szerkesztőtől, aki jártas a design világában) egy design átalakítást rendelned! :)


"Prológus": Szerintem ez nem prológus. Inkább elmenne bevezetőnek, mint prológusnak. Láttam, hogy odaírtad mindkettőt, de szerintem csak az utóbbi igaz. A történetből még nem sok minden derült ki, csak, hogy az X faktorba fog játszódni. Engem egyenlőre nem fogott meg, de menjünk tovább az első fejezetre.

1. fejezet: Azt gondolom, hogy nem kéne angolul írnod a fejezetek címét, vagy ha feltétlenül úgy akarod, akkor MINDENT angolul írjál a blogon. (természetesen nem a szövegre/történetre gondoltam, hanem a modulcímekre.)
A fogalmazásod elég egyszerű, tő mondatokat írsz, sok a szóismétlés. A helyesírásra is figyelj. Azt gondolom, hogy nem kell két mondatonként változtatni a szemszögöket, mert egy idő után elég zavaró. Ha nagyon le szeretnéd írni, hogy mit gondol a másik szereplő, akkor szerintem nem csak két mondatot, hanem sokkal többet s írhatnál az ö szemszögéből.
A fejezet hosszúsága nagyon rövid, egy negyednek se felel meg. Írd le sokkal bővebben, hogy ki mit gondol, részletesen leírhatod a helyszínt, nem feltétlenül kell annyi párbeszéd. A történet véleményem szerint elég sablonos, de mindjárt tovább is olvasom, hátha ez változni fog.

Az egész történet: A második fejezetben elég gyorsan kiderül, hogy a Lilla szerelmes az Olivérbe, és ez kölcsönös. Nem is gondoltam volna... (remélem érzed az cinizmust) Már itt megtörténik az első csók, amit szerintem még húzhattad volna. Itt azt értem, hogy nem feltétlenül kell már a második részben összejönni a két főszereplőnek, lehetnek benne bonyodalmak.
A helyesírással és a fogalmazással egyaránt  vannak problémák.
Például én ezt a mondatok így írtam volna:
,,...És most létszi engedj ki. - mondtam mire lassan félreállt, de mikor nyitottam volna az ajtót meg...megcsókolt!..."  ----> Most légyszíves engedj ki - sóhajtottam fáradtan, mert már menni kívántam. Lassan félreállt, majd mikor már majdnem kinyitottam volna az ajtót, hirtelen magához húzott, és az ajkait az enyémekre tapasztotta.  A "létszi"-t mikor megláttam, majdnem leestem a székről, mert nem gondoltam volna, hogy  valaki ezt így lemeri írni.
A történeted még ezek után sem fogott meg, mert elég sablonos, és ki tudom következtetni, hogy a két szereplő pár rész múlva össze fog jönni.

10/5

Össz.: 20/9